Press "Enter" to skip to content

Trăiască deţinuţii!

Auzi ştire mă: Un român condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru jaf armat soldat cu moartea victimei, diagnosticat din copilărie cu oligofrenie, va fi despăgubit cu 24.000 de euro, pentru condiţiile de detenţie şi agresiunile la care a fost supus de alţi deţinuţi, a decis CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului).

În primul rând, mi se pare o imbecilitatea ca un deţinut să mai posede drepturi, şi mai ales, ale omului atâta timp cât el nu a respectat drepturile unui alt cetăţean şi i-a luat viaţa sau l-a jefuit. Corect? Din punctul meu de vedere, în povestea asta , cei de la CEDO sunt cei oligofreni.

Medicii au pus ştampila cu debil mintală încă din copilărie pe ăsta. Ce aşteptări ai de la un retardat? Bagă-l în…tr-o instituţie de boli mintale şi gata. A, că nu vrea familia? E clar că şi ea e redusă, bagă-i şi pe el lângă el să îl îngrijească. Da nu mi-l lăsa liber pe stradă, că uite…

A ajuns până la urmă la închisoare şi sărăcuţul se plângea de condiţiile de detenţă? Prietenaş, dacă aş avea puterea necesară, as face tot posibilul ca închisorile să nu mai arate ca o cameră de hotel, iar perioada de detenţie să nu mai fie ca o mini vacanţă. Televizor, pat, haine, toalete, păi unde suntem mă aici? Dă în cap la om şi el are parte de drepturi? Şti ce le-aş da? Gratii, un ciment, în cazul bun, sub cur, si ocazia de a vedea constelaţiile noapte de noapte. Atât!

A mai fost agresat de alţi deţinuţi, că, deh, aia e puşcărie nu staţiune, şi a făcut plângere cum că ai săi colegi nu-l lasă să-şi petreacă cei 20 de ani în linişte. Procurorii nici nu l-au băgat în seamă. Cică i-au mai făcut şi câteva analize după care au realizat că, pe lângă oligofrenie, mai avea şi Sindromul Klinefelter, adică un cromozom X în plus. Cum adică ce e ăla? Dă un sărci pe gugăl.

În fine, CEDO a zis aşa: Bă, noi este şmecheri şi facem ce vreau, da? Ei bine, omul acesta nevinovat a fost torturat şi tratat inuman. Pentru asta plătiţi la băiatu’ 24.000 de euro, daune morale plus ăia 350 de euro pentru cheltuieli de judecată. Să fie clar!

Revin la ideea mea de la începutul textului. Deţinutul, atâta timp cât este închis într-o puşcărie, a făcut ceva nasol (bine, bine, mai sunt acele cazuri speciale în care mai sunt băgaţi şi nevinovaţi, nu vorbim despre ei aici) şi nu ar mai trebui să aibă niciun drept. Asta cu drepturile omului pentru deţinuţi sunt făcute de cei de sus, şi nu este vorba de îngeri, pentru prietenii lor şmecheri din închisori. De fapt dacă mă gândesc mai bine ăstia chiar sunt nişte îngeraşi păzitori pentru ţiganii ăia burtoşi şi tatuaţi.

Şi uite aşa statul român, ca prostu’, plăteşte ce vor alţii…Adică noi, nu?

Oare, familia victimei moarte ce are de spus? Decedatul ce despăgubiri a primit pentru că i s-a luat viaţa? La urma urmei, nu i s-au respectat drepturile, nu? Şi totuşi, de ce statul român plăteşte sume mari de bani în pentru aceşti deţinuţi, iar copii au o alocaţie de toată jena? Până la urmă, cei mici sunt viitorul acestei ţări, nu acei, nici nu ştiu cum să le spun. Nu de alta, dar mi-e teamă să nu le încalc drepturile sau să devin rasist. Şi ne mai mirăm de ce merge ţara asta ca dracu’.

4 Comments

 1. Egocentric Egocentric 04.10.2013

  studioextensa :

  Eu sunt adeptul condamnării la moarte pt cei care comit fapte de acest tip.

  🙂 În niciun caz o moarte uşoară…

 2. studioextensa studioextensa 04.10.2013

  Condamnarea este o chestie iar executare pedepsei o alta chestie. Deținuții au drepturi deși limitate. Văzând ca trăim in tari democrate unde tortura si tratamentele inumane sunt interzise,acest deținut a fost despăgubit pe buna dreptate. Știu ca a comis o fapta greu de descris în cuvinte și merita închisoare pe viata dar anumite drepturi trebuiesc respectate.Personal sunt si eu de acord cu părerea ta dar.Da ar trebui si statul roman sa plătească pentru cei care isi pierd viata in urma unor jafuri tâlharii etc pentru ca nu sunt capabili sa asigure un climat de securitate.Este si aceasta o varianta demna de luat în considerare.Cu respect, daniel!

  • Egocentric Egocentric 04.10.2013

   Tipul trebuia internat pentru că un om bolnav mintal este periculos, chiar şi pentru familia sa. Aici insist, atâta timp cât el nu a respectat drepturile unui om, nu văd de ce ale lui ar trebui.
   Tortura este interzisă? Vişinescu ce a făcut la viaţa lui? Chiar dacă nu este la vedere, asta nu înseamna că nu există.

   • studioextensa studioextensa 04.10.2013

    Sunt perfect de acord cu tine. Știu ca legile moderne sunt uneori contraproductive.Eu sunt adeptul condamnării la moarte pt cei care comit fapte de acest tip.

Leave a Reply

%d bloggers like this: