Press "Enter" to skip to content

Suporter, ultras sau huligan. Tu ce eşti?

Cu toţii am văzut meciul dintre România şi Ungaria şi simt că ceva trebuie clarificat. Suporteri suntem toţi, ultraşi doar câţiva, iar huligani numai cei bolnavi psihic. Hai să lămurim, o dată pentru totdeauna, ambiguitatea asta şi să învăţăm să facem diferenţa dintre cele trei specii.

1. Simplul suporter.

suporteri-romaniaIată uite ce spune dex-ul:

SUPORTÉR, -Ă, suporteri, -e, s. m. și f. Susținător, simpatizant al unui sportiv sau al unei echipe sportive.

Deci, pe suporter îl vezi cu tricoul echipei favorite, cu un steguleţ, cu o pălărioară simpatică pe cap, care are culorile clubului sau naţionalei, şi care îşi încurajează echipa prin fel şi fel de cântece, poezii sau, pur şi simplu, prin strigăte. În principiu este cuminte, pe scaun şi la fazele importante se ridică şi se bucură sau suferă alături de echipa sa.

Concret, este acel Georgel care îşi ia bilet pentru a vedea un meci al echipei sale favorite. Nu se duce cu niciun gând de a se bate cu jandarmii sau cu alţi suporteri ai echipei adverse. Vrea doar să vadă un meci liniştit, ba chiar îşi aduce familia, soţia, copiii, şi aşteaptă nerăbdător ca spectacolul să înceapă. Ba chiar îşi desenează copiii pe faţă ca să pară că sunt mai suporteri decât copiii vecinului, care stau acasă şi se joacă la calculator.

2. Ultraşii.

155430_465148036610_158234831610_6159474_4049371_nCu timpul, rivalităţile dintre cluburi au devenit din ce în ce mai aprige. Tocmai de aceea, unii dintre simplii suporteri au început să-şi susţină echipa favorită din ce în ce cu mai multă ardoare. Astfel, şi-au creat grupuri, au confecţionat bannere, au gândit tot felul de coregrafii care să le combată pe cele ale echipei adverse. În general, un ultras o să folosească torţe, petarde, cântece special create şi toate astea pentru susţinerea echipei favorite. Din ce am spus până acum, rezultă că suporterii au, în principiu, aceleaşi idealuri. Singura diferenţa constă în modul de manifestare şi nivelul intensităţii.

Concret, este un alt Georgel, dar care se plimbă după echipa favorită prin toată ţara. Îşi iubeşte clubul mai mult decât pe mă-sa sau pe gagică-sa şi merge pe stadion ca să urle, să ţipe şi să fie alături de jucătorii care iau, cu siguranţă, mai mulţi bani pe meci, decât ia el într-un an. De obicei are o folie cu faringosept după el.

3. Huliganii.

HULIGANÍSM, huliganisme, s. n. Tulburare a ordinii și moralei publice prin manifestări care arată lipsă de cuviință sau de respect față de regulile de conviețuire socială.

HULIGANÍSM s.n. Purtare sau atitudine brutală, care se manifestă prin încălcarea în mod grosolan a drepturilor și a libertăților celorlalți cetățeni, prin acte de agresiune, devastări etc.

prosvjed_huligani__375040S1Dacă este să ne luăm după dex, un huligan este cel care conştient şi voluntar acţionează în mod violent. Aceşti huligani, care merg pe stadion, nu pot fi numiţi, sub nicio formă, suporteri sau ultraşi. Sunt doar nişte bolnavi mentali care caută cu orice preţ scandalul. De cele mai multe ori, huliganii nici măcar nu susțin echipa în a cărei galerie se află, ci sunt acolo doar pentru a se manifesta agresiv, pentru a crea probleme sau daune.

Concret, este un cu totul alt Georgel care merge pe stadion pentru a da sau mânca ceva bătaie gratuit. Este cel care, voluntar, sare gardul spre forţele de ordine şi îi provoacă pentru ca aceştia să îi ofere ceva sprai cu piper în ochi sau un pulan pe spinare. În general, este cel care nu face faţă problemelor de acasă şi vine pe stadion pentru a scăpa de încărcătura negativă. De asemenea, este cel care, de cele mai multe ori, este călcat în picioare de nevastă. Evident că, pe stadion, totul refulează. În cazuri ceva mai restrânse, este doar un om care suferă de o boală mintală şi care are nevoie de un tratament. Consider că aceste refulări ale sale sunt doar strigăte de ajutor sau semnale de alarmă cum că individul rebuie închis într-o instituţie specializată.


Este adevărat, BGS-ul a spart câteva capete, a împărţit câţiva pumni, dar sunt convins că nu fără motiv întemeiat. Ok, poate că au dat şi în unii nevinovaţi, iar în cazul acesta, să faci abuz de putere, este un lucru foarte grav şi inacceptabil. Sincer, mă cam îndoiesc că ăla cu sânge pe faţă a fost extrem de cuminte, a stat pe scaunul său şi ăia de la BGS au venit să-i spargă faţa fără motiv.

Asta cu violenţa, că e nasol, că nu au libertatea de exprimare, că se simt abuzaţi şi agresaţi, mi se pare un mare căcat. Un meci de fotbal nu este un ring de box, ci un spectacol pe care cu toţii vrem să-l vedem într-un mod normal şi uman. În niciun caz cu bătăi între câţiva tâmpiţi.

În altă ordine de idei, cine pula mea plăteşte daunele, scaunele rupte, etc? Mi se pare mie sau tot noi, din banii noştri, cei care contribuim la stat, şi nu ei, muritorii de foame, care nu au nicio idee cum e să aibă un loc de muncă şi stau pe spatele părinţilor, ba chiar trăiesc din pensia lor.

Acum că am văzut despre ce este vorba şi modul în care putem să-i catalogăm, pe cei care vin la un meci de fotbal, ce concluzie tragem? BGS-ul a fost de vină, jandarmii sau huliganii care din cauza foametei din stomac vin special pentru scandal???

6 Comments

 1. dumi dumi 13.10.2014

  Chiar ma intrebam ce inseamna ultras, acum m-am lamurit. Huliganii vin la stadion doar sa caute samanta scandalului si cred ca au contribuit si ei la faptul ca urasc fotbalul.

  • Egocentric Egocentric 13.10.2014

   Sunt multi care nu mai vor sa mearga pe stadion tocmai din cauza lor. Nu esti singurul…

 2. dumi dumi 13.10.2014

  Uite cum torni tu articole si eu nu stiu de ele, dar gata de azi ma abonez 🙂

  • Egocentric Egocentric 13.10.2014

   hahahaha, când am timp…munca îmi ocupă destul de mult timp 🙂 multumesc

 3. Florin Florin 14.10.2014

  Pur si simplu sunt un simplu fan insa ce este ciudat de foarte multe ori multi contesta modul de civilizatie pe stadioanele din Romania.Sincer am fost la o gramada de meciuri in Anglia poi acolo nu poti face nimic si niciodata nu vei patii nimic.Sunt foarte stricti la intratul pe stadion cu fel de fel de obiecte sau alte lucruri care pot pune in pericol viata celor din jurul tau.Oricum tare rau articolul mai ales dupa cele intamplate pe National Arena

  • Egocentric Egocentric 14.10.2014

   Desigur, şi eu tot un simplu suporter. Nu o să mă arunc în gât pentru nişte băieţi, chiar talentaţi unii dintre ei, doar pentru a arăta lumii că echipa mea e cea mai tare. Echipa în sine poate să dovedească asta prin rezultate. Faptul că s-au bătut pe Naţional Arena a schimbat cu ceva scorul? Tocmai faptul că pe alte stadioane se poate, iar la noi nu, arată clar că trebuie aplicate alte măsuri mult mai stricte, poate chiar penale. Nu?

Leave a Reply

%d bloggers like this: