Press "Enter" to skip to content

Sf. Ion şi numele tâmpite ale românilor

În rimul rând La mulţi ani tuturor celor care poartă numele de Ion sau alte derivate ale acestuia. Aproximativ 2 milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, spune o statistică a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi din aceştia 1,4 milioane sunt bărbaţi (printre care şi eu) iar restul (nu ceilalţi) femei.

Totuşi, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, numărul celor care îşi serbează ziua azi este mai mic cu 30.553. La naiba, suntem pe minus.

Se pare totuşi că numele de genul acesta nu prea mai sunt la modă. Părinţi neinspiraţi reuşesc să-şi cam bată joc de copii lor punând tot felul de nume care mai de care mai tâmpite. Şi ca şi când nu ar fi destul, mai au şi nume de familie mult mai amuzante.

Ţin minte când eram mic, mă uitam prin cartea de telefoane şi văd familia Bucă. Am sunat să vă dacă domnul Bucă este acasă şi a spus că da. Ei bine în momentul ala am leşinat de râs. Aveam impresia că găsisem cel mai haios nume. Dar aşa cum vremea a trecut, uite că am aflat că nu a fost aşa.

Pe lângă numele pe care doar în filme le-au auzit mulţi dintre părinţii care şi-au botezat plozii gen Mark, Edward, Anne Marie, Annelyse ori William, sunt unii copii mai deosebiţi care sper să fugă repede să şi-l schimbe.

Mă tot gândesc ce a fost în capul unora care şi-au botezat odraslele gen Strugurel, Portocală, Lămâia, Ministru, Justiţia, Ambulanţa, Expertiza sau chiar şi Semafor. Cum adică mă? Semafor?!?

Dacă unele au fost alese la un moment de neinspiraţie, alţii au avut ghinionul de a le moşteni. Uite o listă cu numele de familie cele mai anormale. Dacă te cheamă aşa nu e vina mea. Bucă, Flocea, Păsărică, Labă, Sulică, Puţică, Muia, Bucilă, Pipi, Pişu, Regulatu, Coi, Curu, Pizdelea.

Absolut fantastic. Lăsând la o parte acest câmp semantic superb uite alte nume purtate de sute de persoane. Nebunu, Mortu, Blegu, Beţivu, Jegu, Nespălatu, Găinaţ, Gunoi, Muc, Sfârc, Pârţan, Bulan, Prostu, există un singur Muci şi un unic Hitler (culmea ar fi să fie şi ţigan).

Mi-e pur şi simplu greu să înţeleg obsesia oamenilor de a-şi boteza copilul cu un nume tembel doar doar să il facă mai special. Sunt foarte multe persoane care sunt jenate de propriile nume (ei bine, de cei care au un nume ca cele de sus nu mai incape vorbă) şi e şi normal de altfel.

One Comment

  1. dama-de-pica dama-de-pica 10.01.2013

    He-he… Ca-l cheama “pasarica” mai treaca-mearga, desi vai capul lui cand s-o insura, dar ca nasii au tinut sa specifice ca nu-i chiar asa, ca pasarica e un “dick”… Don’t call my name, Alejandro…

Leave a Reply

%d bloggers like this: