Press "Enter" to skip to content

Paştele, Crăciunul primăvăratic

Cum vine o sărbătoare, cum toţi sar cu postări în care vor să transmită sărbători fericite sau alte tâmpenii de genul acesta. Eu nu o să fac asta. Ba chiar o să vă mărturisesc că sunt stresat de puhoiul de mesaje prin care oamenii vor să-mi bage, cu forţa, lumina-n casă şi mai ştiu eu ce. Că a murit, acum mai bine de 2000 de ani, Iisus şi a înviat după trei zile, această cifră fiind una magică şi regăsindu-se în aproape orice basm, deci poţi să tragi singur concluzia. Alte basme spun că există un iepuraş care aduce ouă, jucării şi multe altele. Iepurilă ăsta e ca un fel de Moş Crăciun, dar cu urechi mai mari şi fără costum. Chiar mai necunoscut ca Rudolf. Chiar, ce legătură are iepurele cu ouăle şi cu Paştele? De unde a furat urecheatul ăla cadourile sau cât de fumat era cel care a inventat povestea chiar nu-mi pot imagina. Ştii, sunt nşpe mii de tradiţii, legate de această sărbătoare, care mai de care mai tâmpite. Nu o să stau să le enumăr, dar am auzit de unele care m-au făcut să mă gândesc la cel care le-a inventat. Ori era un fel de guru-n sat şi lumea l-a ascultat, ori erau cu toţii nebuni. Oricum, imaginaţie avea destulă cât pentru toţi.

Uite ce faţă are…

Dacă ouăle roşii le mai înţeleg, sunt unele care mi se par extrem de cretine. Vopsim ouă, normal. Simbolizează, cumva, sângele lui Iisus, care ar fi căzut pe câteva oua, în momentul crucificării, aduse de mama sa, care venise să plângă răstingirea. Acum, avem şi galbene, verzi sau albastre. Deh, s-or fi săturat de sângele normal, roşu. Îi înţeleg, aveau nevoie de o schimbare.

În noaptea de Înviere, sute de oameni merg la biserică să ia Lumină. Acea lumânărică pe care o protejează cu preţul vieţii până acasă pentru a-i îndeplini o dorinţă. Iese popa cu lumânarea şi lumea se îmbulzeşte să aprindă lumânarea de la el. O superstiţie bună spune că dacă o femeie ia prima lumină de la acea lumânare are toate şansele să rămână gravidă. Dar dacă e un băiat? Rămâne şi el borţos? La naiba, să mă păzesc şi la fel şi pe prietena mea. Nu putem să ne jucăm cu asemenea lucruri. Nu vreau să risc. Să nu mai spun că babele sunt primele. Cine ştie de ce?

Partea cu tăiatul mielului sau iedului mi se pare mai mult decât greţoasă. Ţin să menţionez că nu mă mai ating de miel şi asta după ce anul acesta am fost complice la două crime organizate. Nu înţeleg şi nu o să o fac niciodată, de ce să creşti un miel, să-l pupi în bot, să-l mângâi pentru ca mai apoi să-l vezi cum moare şi cum îşi dă ultima suflare doar ca tu să ai carne pe masă. Mi se pare extem de brutal ceea ce se întâmplă. Avem grijă de câini, avem organizaţii care se ocupă de noi dacă le dăm un şut în gură, dar la alte animale? Unde e protecţia găinilor, curcilor sau a caprelor? Nu tot animale sunt? Auzi, cică aşa le e datina. Du-te mă de aici cu datina ta. Omul e principalul vinovat pentru datina asta şi mai ales că încă se ia după o carte scrisă acum 2000 de ani. Simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru salvarea omenirii. La fel ca 2012, apocalipse peste apocalipse şi salvări peste salvări. Mi se pare extrem de penibil.

Alte lucruri pe care nu le înţeleg sunt cele pe care bătrânii le spun tinerilor să le facă pentru că aşa cere tradiţia. Dacă îi întrebi de ce nici ei nu au habar. O să se rezume la: eh, maică, aşa este tradiţia de când suntem noi mici, nu ştim de ce, dar trebuie să o respectăm. Cică din primul ou ciocnit, în ziua de Paşte, trebuie să mănânce toţi membrii familie pentru a fi întotdeauna împreună. Exact, după aceea se pot întoarce în străinătate, ca să fie întotdeauna împreună. Dacă ai nimerit, în oul ciocnit, două gălbenuşuri, pregăteşte-te de nuntă. Nu-mi dau seama cum naiba au dedus asta, dar mă rog. În unele zone, tradiţia spune că trebuie să te speli pe faţă cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu. Astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. E ca faza aia cum că să nu te prindă anul nou fără bani că altfel aşa o să fii tot anul. Fix în cur!

Asta e tare. Cică, în unele sate din Moldova se spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paşti, îşi va găsi sfârşitul înaintea celuilalt. Deci, nu te mai bucura atunci când nu ţi se sparge oul. O să mori! Alta spune că fetele tinere trebuie să meargă la biserică în noaptea de Înviere şi să spele limba clopotului cu apă neîncepută. Doar aşa vor fi mai atrăgătoare pentru băieţii din sat. Nu ar fi mai simplu să le dea o sticlă de vin? Sigur le-ar vedea mai atrăgătoare după aceea. Sau să le spele băieţilor limba clopotului. Şi aşa pot să devină atrăgătoare. Păi, da cum altfel? O alta spune că, la întoarcerea acasă, cel care aduce Lumina Sfântă trebuie să facă o cruce din fum pe grinda uşii, pentru ca toată gospodăria să fie protejată de rele. Dacă se stinge pe drum, e clar, ai belit-o.

Ce mai, o noapte superbă. Ai cadouri de la iepure, după care poţi să-l mănânci, ai superstiţii, ai tradiţii, ai lumină şi multe altele. Singura parte bună e că apropie familia în jurul unei mese şi poate, de multe ori, chiar aduce pe cei de peste hotare din nou acasă. Este ca un fel de Crăciun, doar că primăvara.

Apropo, ia paşte tu fericit. Ai iarbă-n grădină?

 

11 Comments

 1. Claudiu Claudiu 20.04.2014

  Ai mare dreptate sunt superstiti si superstiti dar eu din curiozitate inainte tot taiam la curcani de revelion cu mare greu faceam banii dar ne descurcam, intr-un an ne-am hotarat sa nu mai taiem!, dupa nici 2 luni a inceput sa se imbunatateasca sursa de bani :)), in 2 ani de cand nu am taiat curcan am luat 2 masini si un bar, deci nu stiu ce sa cred, e superstitie sau e o coincidenta.Depinde de fiecare om si de naivitatea lui penibila care da dovada cateodata.

  • Egocentric Egocentric 20.04.2014

   Păi hai să tăiem tot ce prindem în cale, că aşa a spus unu bătrân pe la o poartă. Poate, cine ştie, o să plouă cu bani doar la noi în balcon. Sunt unele superstiţii, care mi se par de-a dreptul exagerate. Să nu mai spun că problema nu e la cei care le-au inventat, ăia fiind morţi de mult, ci la oamenii care încă se mai iau după ele. Trăim alte timpuri care nu mai coincid sub nicio formă cu cele în care trăiau bunicii noştri. Despre ce vorbim noi aici? Mereu auzi de la părinţi: Păi noi, la vârsta ta… Stai aşa că nu-i aşa.

 2. Claudiu Claudiu 21.04.2014

  Intradevar unii oameni traiesc din amintiri si povesti.

 3. Ursu Dumitru Ursu Dumitru 23.04.2014

  Iti inchipui ce urare am primit ,cica “Paste fericit alaturi de cei dragi ” , Isus are haz.

  • Egocentric Egocentric 23.04.2014

   Măcar priveşti partea plină a paharului :)) Iarbă să ai…

    • Egocentric Egocentric 23.04.2014

     Cred că totuşi iarba sparge omul mai tare. Practic 1-0 pentru natură.

   • Ursu Dumitru Ursu Dumitru 23.04.2014

    Ba si scoate moderatia . Moderatia mama ei de moderatie

    • Egocentric Egocentric 23.04.2014

     Frate, dacă o scot nu mă mai anunţă, pierd numărul şi nu mai văd cine ce şi cum comentează pe aici. Stai flexat că le aprob pe toate chiar dacă sunt de rău :)) Nu mi-e jenă dacă mă-njură vreounu.

 4. laur laur 23.04.2014

  Nu ne mai ramane decat sa pastem fericiti.

Leave a Reply

%d bloggers like this: