Press "Enter" to skip to content

O ninsorică, un nou subiect de ştire

Au terminat cu accidentul aviatic, acum au început cu ninsoarea. Atunci când ăştia nu au subiecte de abordat, o ţin una şi bună cu una timp de două sau trei zile. Cât a fost accidentul aviatic nu ai putut să vezi altceva la TV, acum aud numai de ninsoare, oameni izolaţi, şoc, dramă, zăpadă, etc.

Hai că a şi nins. Ceva mai mult, cam două sau trei zile şi posturile TV au găsit din nou subiecte de abordat. Până acum a fost cu accidentul aviatic din Munţii Apuseni, iar mai nou o ard non-stop cu zăpada. Ok, nu asta ar fi problema principala. Ce mi se pare extrem de penibil, aseară chiar am râs cu poftă, este că un reporter călărea un deal mic de zăpadă, în timp ce gâfâia de mama focului că ce greu e şi cât de grav e şi cât de chinuie el să facă asta. Am râs în hohote. În afara faptului că zăpada aia era adunată şi viscolită doar pe porţiunea aia, pentru că după ce a escaladat totul a revenit la normal, nu era nimic aşa grav cum spunea el.

Mai sunt reporterii care merg pe autostradă şi se plâng de faptul că vântul bate cu viteza de, eu ştiu, 80 km/h sau 100. Păi normal, sulică, bate aşa tare pentru că este în câmp deschis. Este logic să aibă viteză mai mare, nu? De fapt ei vor doar să arate cât de gravă e situaţia, pericolul în care sunt oamenii de acolo, să genereze panică, să fie dramatici şi să facă rating în timp ce coana Maricica, stă la bloc, în Bucureşti, unde nimic nu se întâmplă. Iar, Maricica, aşteptându-şi serialul favorit, Tânăr şi Neliniştit, sau emisiunea preferată, Mireasă pentru fiul meu, îşi roade unghiile de agitaţie uitându-se, cu sufletul la gură, la situaţia oamenilor aflaţi în primejdie. Îşi sună prietenele şi se plâng şi se vaită în cor la telefon. Asta până când serialul sau emisiunea începe. Brusc le trece.

Sunt de părere că se poate face jurnalism de calitate, fără exagerări de acest gen, şi dacă ai un text plin de informaţii bune, corecte şi, cel mai important, adevărate. Nu suport când îi văd cât de tare se plâng de ceea ce au găsit acolo. De fapt, au căutat exact ce era mai grav. Îmi aduc aminte o situaţie. Se dădea la TV o ştire cum că Ploieştiul este inundat, este sub ape şi că nimeni nu mai poate circula pe acolo. Un amic se uita la ştire şi se minuna de ce tâmpenii spun ăia. Tocmai venise de acolo, are familie în zonă. A spus că este adevărat, sunt inundaţii în Ploieşti, dar în mici zone şi fără a îngreuna nimic. Cine nu cunoaşte situaţia îşi va roade unghiile până la piele.

O ştire corectă ar fi fost cum că anumite porţiuni sau zone ale Ploieştiului se confruntă cu inundaţiile cauzate de ploile abundente din ultima perioadă, nu? Mi se pare de căcat să spui că Bucureştiul este sub ape, când numai un cartier din cele peste 30 are probleme cu inundaţia. De fapt, noi ne confruntăm cu o proastă informare şi, într-un fel sau altul, cu un jurnalism de proastă calitate. Misiunea lor este aceea de a înduioşa publicul, de a-i aduce să lăcrimeze pentru poveşti care de fapt ori nu există, ori sunt parţial adevărate.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=Z-zZFichr5s’]

Vedeţi cât este de greu să şi mergi prin această zăpadă, spune el. Păi dacă o lua pe unde era mai puţină zăpadă presupun că era mai uşor, nu?

Aia cu alimentele aduse e genială. E unu care se înghesuie şi este întrebat de ce o face. Răspunsul său este absolut magnific. Pentru ăla mic iau şi eu două senvişuri şi face un gest gen Ce dracului nu înţelegi şi mă întrebi tot felul de bazaconii? Nu vezi că deja doi mi-au şutit senvişurile? Lasă-mă-n pace că după nu mai apuc.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=Cx3zcxs04O0′]

Armata a intervenit cu militari şi tancuri. Unu la mâna, vehiculul din imagine este un MLI-84 M MEDEVAC (maşină blindată destinată transportului răniţilor pe câmpul de luptă şi acordării primului ajutor acestora) şi doi la mână, nu avea cu ce să intervină altceva decât cu militari, doar nu cu fete de pe centură să topească zăpada cu înfierbântarea lor. Apare un idiot mai încolo spunând că să sune cineva armata. Haide să sunăm la armată, unde e armata cu caii de lemn?  Păi dacă are cai de lemn, de ce îi mai cerşeşti ajutorul? Armata este obligată să vină să te scoată pe tine, de unde ai rămas, pentru că ai fost prea prost şi nu ai ascultat să nu te duci prin zona aceea? Toţi v-aţi învăţat că armata trebuie să vină după curul vostru. V-aţi învăţat prost! Faptul că armata intervine la asemenea incidente ar trebui să fie de apreciat şi respectată mult mai mult ca în prezent.

1. S-a anunţat cu aproximativ o săptămână că o să fie vreme nasoală.  Eu trebuia să plec spre ţară şi nu am mai făcut-o pentru că bănuiam că voi rămâne-n tren să îngheţ sau că pe autostradă va fi naşpa.

2. Când poliţia închide un drum pentru ca boii ca tine să nu rămână în zăpadă, începi să ragi ca măgarul că tu vrei neapărat să te duci.  Du-te atunci!

3. Sunt convins că oamenii aceia izolaţi au nevoie de ajutor, de alimente sau de apă. Nu încerca să mă sensibilezi prin imagini CUTREMURĂTOARE.

Mai repede-mi vine greaţă când văd cum se face jurnalismul în România şi pe ce se bazează televiziunile pentru un gram de rating. Preacurvie şi prostituţie LIVE!

2 Comments

  1. dumi dumi 27.01.2014

    Presa intotdeauna a cauta extraordinarul, iar cand nu il gasesc il fabrica. Asta ar fi cum ar fi, dar cel mai grav este ca astfel de stiri ne distrag de la adevaratele probleme ale tarii, poate ma insel, de fapt sper sa ma insel. Si cum noi ne uitam minute in sir la nameti si viscole ai nostri mai vand un pic din tara asta si asa vanduta.

    • Egocentric Egocentric 27.01.2014

      Din pacate, fabricarea extraordinarului duce la tot felul de penibilitati. Spre exemplu, Acces direct cand era Madalin Ionescu acolo a dat o stire cum ca un avion s-ar fi prabusit si un pasager a apucat sa pozeze momentul in care avionul se rupea si se prabusea. Evident, imaginile erau din serialul Lost (Naufragiatii). Asta este cu adevarat jenant.

Leave a Reply

%d bloggers like this: