Press "Enter" to skip to content

Meteoritul din Rusia

Astăzi de dimineaţă, la ora locală 9:30, un meteorit a căzut la aproximativ 1500 de km distanţă de Moscova. Aş putea spune că imaginile par dintr-un film SF. Am rămas cu gura căscată uitându-mă la ştiri şi minunându-mă ce văd. Şi ca să fie totul calumea în seara asta a mai trecut înca unul foarte aproape de Pământ, asteroidul 2012 DA14. O fi ceva…

Ruşii ştiau şi totuşi nu au anunţat nimic. Zvonuri umblă cum că aceştia l-au interceptat şi lovit cu rachete în zbor, astfel distrugând o parte din el.

Imaginile sunt absolut spectaculoase.

[youtube=http://youtu.be/iCawTYPtehk]

[youtube=http://youtu.be/4ZxXYscmgRg]

 

Armata rusă a fost trimisă imediat la locul faptei şi a descoperit un crater de şase metri.

Ce ar trebui să facem? Consider că, în cadrul comunităţii internaţionale de astronomi, ar trebui să regândim puţin limita la care considerăm periculos un asteroid: dacă un obiect de 30 metri diametru cade în ocean, consecinţele sunt minuscule. În schimb, experienţa de azi ne dă un semnal de alarmă: deasupra unei zone locuite, unda de şoc poate produce daune importante. (Alex Dumitriu, Colaborator al Observatorului Astronomic Galaţi).

Încă mă gândesc, oare ce impact ar fi avut situaţia daca totul se întâmpla în România? În zonă populata masiv. Noi la fel făceam? Mi-e greu să cred.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: