Press "Enter" to skip to content

”Eroii din linia întâi”

Știți deja cu toții de bătrânul prăbușit pe hol, care cere ajutor cadrelor medicale dintr-un spital din Corabia și este ignorat de vreo trei ore.

Imaginile de mai sus sunt greu de exprimat în cuvinte. Aceasta este situația exactă a vieții din spitale. Unii medici, ”eroi din linia întâi”, se cred superiori și vorbesc pe un ton care anunță că are impresia că pacientul din fața sa este mic, prea mic și neputincios pentru a-i face față. Ei sunt niște zei, puși în siguranță pe un piedestal, greu de ajuns la ei. Nu orice muritor de rând are șansa de a îi vedea înc arne și oase. Bine, dar dacă bagă o șpăguță la buzunar, zeul se pogoară de îndată.

Ați vrut salarii mari, ați vrut drepturi peste drepturi, dar pentru ce? Obligații zero! Medicii au acum salarii de 25.000-30.000 de lei (250-300 de milioane vechi), poate de aia au și aerul acesta superior. Cu toți banii pe care îi aveți, tot vă arătați adevăratul caracter și vă gudurați pentru 50 de lei pe care un bătrân îi întinde sau îi îndeasă în buzunar.

Am mai înțeles și faptul că mai sunt puțini asistenți medicale cu suflet, cu vocație, care și-au ales meseria potrivită. Te privesc cu dispreț, urât, de sus, superior. Îmi imaginez, de fiecare dată, ce viață tristă și neînsemnată trebuie să aibă acești oameni în momentul în momentul în care se dezechipează de ținuta medicală și pornesc spre casă. Ce tristă trebuie să fie existența acestora, dacă se simt atât de mari la locul de muncă, dacă se simt grandioși în fața unor oameni care sunt în suferință, care au nevoie de ajutor și pe care aleg să îi ignore sau trateze cu dispreț.

Știu, caracterul este temelia demnității personale. Întotdeauna îmi aduc aminte de o vorbă pe care nu mai știu unde am auzit-o pentru prima dată: Caracterul unui om se vede după modul în care îi tratează pe cei care nu au cum să îi facă vreun rău, nu după cum se comportă cu cei egali sau superiori lui. 

 

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: