Press "Enter" to skip to content

Ce bine e să ai gratuităţi, mai ales la ore de vârf…

De luni şi până vineri sunt obigat să mă trezesc la ora 7 dimineaţa, poate chiar la 6:50, cine ştie, uneori şi la 6:45 (contează cele 5 minute). Nasol, ştiu, dar o fac pentru că trebuie, pentru că mă duc la muncă şi pentru că dacă nu o fac o cam belesc, literalmente.

Mai nou, stau mai departe de locul de muncă. Înainte stăteam ma aproape. Cumva este logic, nu? Luam metroul, frumos, ca să ajung, iar acum, autobuzul. Cu metroul, circulă lumea bună, vorba vine, civilizată, care plăteşte căcatul ăla de carton, cartela. În RATB, nu este zi să nu văd cum o şleahtă înfometată de controlori cum prind tineri, elevi, studenţi etc. şi îi înghesuie ca să nu scape cumva, au grijă să nu circule fraudulos, să nu devină infractori.

Diferenţa e că, la metrou, nu vezi bătrâni la prima oră, gen 7:30. În schimb, în autobuz, să-mi bag pula dacă pot să respir de atâţia ghiborţi. Sunt grăbiţi, văd scaunul liber chiar dinainte de a ajunge maşina în staţie şi se dau lupte ca-n vremurile lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul pentru fiecare în parte. Coate ascuţite, nervi întinşi la maxim şi alte moduri asemănătoare de exprimare poţi întâlni la bătrânii români. Cu plăsuţele lor simpatice, îi vezi cum îşi fac loc prin mulţime şi cum te calcă pe picioare fără niciun resentiment. Nu de puţine ori am văzut copii cu ghiozdane, bărbaţi şi femei, care probabil mergeau la muncă, cum refuzau să se mai bată cu bătrânii pentru ultimul loc de la uşă. Mi se pare o mare tâmpenie să ajung târziu la muncă doar pentru că mamaie vrea să prindă produsele cele mai proaspete de pe taraba din piaţă. Unii dintre ei or mai merge pe la spitale, dar las-o-n căcat de treabă, aici e vorba şi de nesimţire… Ce naiba, trei sferturi din bătrânii României îi găseşti în autobuze la primele ore ale zilei. Oare toţi merg la spitale? Nu! Le place pur şi simplu să se plimbe gratis, să încurce, să fie răutăcioşi, să devină brusc victime dacă cineva le spune ceva şi asta pentru că nu au ce să facă toată ziua, dorm cât pot de mult şi automat că la ora 5 ei sunt în picioare.

Chiar mă gândeam ce bine ar fi fost ca gratuităţile astea să fie şi ele limitate, să nu mai profite în ultimul hal şi să-şi dorească să-i încurce pe cei din jurul lor cu orice preţ. Să le dea gratuit la ore acceptabile, când nu e aglomeraţie, să mă lase şi pe mine să circul în condiţii normale şi ei, că au tot timpul din ziua respectivă, să călătorească fără să mai fie nevoie să se îngrămădească în ultimul hal ca la toate inaugurările de magazine. Să vezi ce frumos o să fie atunci când nu o să te mai baţi cu toţi copii pentru că, din păcate, ai ajung la fel ca ei, mental vorbind, şi esti un morocănos penibil. Cei care chiar au nevoie să ajungă la spital, la analize, dimineaţa, mi se pare normal să călătorească, dar ar trebui cumva făcut ca la ore de vârf să aibă voie doar cei cu o dovadă. Gen, trebuie să mergi la spital? Bun, arată trimiterea şi ai gratuit. Nu ai nicio treabă şi-ţi place să te plimbi de nebun, plăteşte bilet, nu te comporta ca ultimul nesimţit doar pentru că simţi că ai dreptul să te plimbi când ai tu chef.

Cineva spunea cândva că dacă nu au bătrâni este necesar să-ţi cumperi unul. Ei bine, eu sunt de părere că prea mulţi bătrâni la un loc nu fac altceva decât să facă tot posibilil să te enerveze, înebunească şi să te doboare psihic pentru că ei au tot timpul din lume pentru orice. În Iaşi am auzit că cineva a propus un proiect prin care bătrânii nu mai au gratuităţi la ore de vârf şi evident că au sărit de cur în sus. Nu frate, mi se pare normal să nu fiu nevoit, eu, cu abonament pe toate liniile de 50 de lei, să mă bat pentru un loc în picioare, eventual la uşă, cu toţi bătrânii care au gratuit şi se plimbă cât vor ei. Sunt de părere că ar trebui cumva revizuit acest lucru pentru că este inacceptabil. Teoretic vorbind, ei nu prea există, că nu plătesc nimic, dat cu toate acestea, nu avem loc de ei… Ar trebui să nu mai cumpere nimeni abonamente şi bilete şi să-i lase să se plimbe cu gratuităţile toată ziua. Să vezi atunci pierderi şi cum sare guvernul cu taxele şi cu scosul gratuităţilor. Vai…

13 Comments

 1. Laura Laura 15.08.2014

  Multi batrani se plimba ptr. cei mai tineri, care nu au timp sa-si rezolve problemele. Se mai ocupa si de nepoti, ca nu-si permit prea multi sa plateasca bone sichiar daca isi permit, daca sta mama sau tata, e moca. E usor sa dam cu pietre.

  • Egocentric Egocentric 15.08.2014

   Mi se pare mie sau aberezi? Se deplasează pentru cei tineri la ore de vârf să le rezolve problemele sau să-şi plimbe nepoţii? Ai văzut tu vreun bătrân în autobuz, la 7 dimineaţa, cu nepotul de mână? Am spus că dacă au de umblat pe la spitale, pentru analize sau alte investigaţii, cu o mică dovadă de la medicul de familie pot avea gratuit. Oricum, pentru tine este mult mai uşor să comentezi fără să gândeşti decât este pentru mine să dau cu pietre…

 2. Tezuka Tezuka 15.08.2014

  Marea majoritate a batranilor se inghesuie pentru simplul fapt ca vor sa fie atinsi si sa atinga oameni, pe cat posibil mai tineri decat ei. Adica, 99% dintre ei sunt vampiri energetici. Si la comentariul lasat de Laura, tot la fel sta treaba, pai de ce credeti ca s-a inradacinat inainte de comunism, ca era normal ca bunicii sa isi creasca nepotii ? asta e treaba stiuta de mii de ani, prin prezenta lor in preajma bunicilor, aia mai tineri ii incarca pe aia mai batrani cu energie, si IN SCHIMB AIA MAI BATRANI le predau celor mai tineri cunostinte din experienta lor de viata. E, aici e marea noastra problema. Batranii de azi, nu mai impart NIMIC din experienta lor, cu generatiile urmatoare, pentru ca din pacate, o mare parte dintre ei sunt doar roboti, crescuti si imbatraniti in intreprinderile socialiste din vremea comunismului; experienta lor nu este de nici o valoare azi, pentru ca generatiile tinere au un intreg alt sistem de valori si de referinte, iar putinele cunostinte ale batranilor, pe care le-am putea noi, cei mai tineri folosi, aleg din frica sau din nestiinta, din prostie, ingamfare, si de cele mai multe ori si din putin egoism, sa nu le mai imparta cu noi, cei mai tineri. Asa ca, fata de vremurile de mult apuse, cand intretinerea generatiilor trecute era un lucru simbiotic – fiecare partea primea ceva de la celalalt – azi, traim vremuri in care ei sunt cainii pe care ii hranim si ne musca mainile.
  Daca as avea puterea fantastica de a comunica cu toti batranii lumii de azi, simultan, as avea un singur lucru sa le comunic: invatati din nou, sa va respectati tinerii. Pentru ca respectul, pe care il solicitati de la generatiile mai tinere, ar trebui sa fie reciproc !

  • Egocentric Egocentric 16.08.2014

   Să ştii că, măcar pentru o fracţiune de secundă, mi-a trecut prin minte şi mie că ar putea fura energie. Este logic, eu mă enervez şi ei se bucură că au reuşit să mă streseze. De asemenea, ai dreptate din nou, înainte, copiii creşteau cu poveşti frumoase spuse de bunici, iar acum nu mai aud decât supărări, ofuri şi cum se plâng de toate alea. Se împing la magazine, se ceartă cu copiii, nu mai suportă pe nimeni etc.

   Vreau să-ţi povestesc de o întâmplare pe care am auzit-o, este adevărat, dar garantez pentru veridicitatea ei. În metrou era un scaun liber. O fată a vrut să se aşeze pe el, dar din spate a venit un bătrân, a îmbrâncit pe toată lumea, inclusiv pe fată a luat-o de braţ, şi s-a aşezat fără nicio jenă. Cu toţii au rămas şocaţi. Faţa a întrebat că de ce reacţionează aşa, iar bătrânul i-a reproşat că nu mai are respect pentru cei vârstnici. Unde e, totuşi, respectul după care tânjesc cu atâta ardoare?

 3. Kewa Kewa 16.08.2014

  Nu exista pentru ca nu platesc nimic? Cu ce te deranjeaza pe tine batranii? Cu faptul ca nu ai loc de ei dimineata in masina? Trezeste-te mai devreme cu jumatate de ora si problema e rezolvata. Sau munceste mai mult si cumpara-ti o masina.

  Oamenii aia traiesc dintr-un venit de toata jena. Au muncit intreaga viata pentru a fi umiliti la batranete, cand nu mai au puterea de a-si castiga o paine. Au de platit facturi, medicamente iar pentru a economisi un leu sunt in stare sa traverseze intreg orasul. Da, fac uz de gratuitatea pe RATB pentru a ajunge acolo unde ei stiu ca gasesc mai ieftin un oarecare produs – putina energie pe care o mai au si timpul sunt singurele lor atuuri in incercarea de a economisi un banut. Da, se trezesc dimineata pentru ca bioritmul este altul la acea varsta. Da, unii dintre ei sunt nervosi, stresati – tocmai pentru ca majoritatea tinerilor ii privesc precum niste rebuturi, pentru ca Romania este o tara care isi trateaza cumplit batranii.

  Absolut rusinos acest text.

  Nivelul de civilizatie al unei tari se vede in primul rand dupa modul in care sunt tratati batranii.

  • Egocentric Egocentric 16.08.2014

   A, stai aşa…Tu eşti unul dintre ăia care spun că dacă nu ai un bătrân să-ţi cumperi. Prietenul meu retardat, ştii foarte bine, dacă-ţi pui mintea la contribuţie, că nu mă refer la cei care au bun simţ, ci la cei care după ce că au gratuit mai au şi nesimţire în ei. Mă deranjează, sigur că mă deranjează. Şi tu eşti un bou care vorbeşte în necunoştinţă de cauză. Dacă ai fi întrebat ţi-aş fi spus că lucrez la stat şi chiar dacă vreau să muncesc mai mult, tot atâţia bani o să iau, da? Nu banul este problema aici şi nici faptul că nu aş avea maşină. De ce îţi place să mănânci atâta căcat? Chiar nu îmi dau seama cum de nu te doare stomacul. Nu înţeleg de unde veniţi toţi ăştia cu sfaturi care mai de care mai cretine.

   Da, este adevărat că trăiesc dintr-un venit de toată jena, dar ca toată lumea, fiecare primeşte la pensie după cât a muncit şi învăţat. Menţionez că nu mă refer la bătrânii de la ţară care au fost nevoiţi să lucreze în alte condiţii şi nu au putut să facă mai multe, dar cei care au locuit la oraşe, majoritatea au lenevit şi când a căzut comunismul au început să se plângă că trebuiau să muncească pentru a câştiga un ban şi nu-l mai primeau de pomană pentru a sta să o frece toată ziua. Din nou esti un prost şi vorbeşti ca şi cum nu ai trăi în România.

   Este ruşinos textul? Mă bucur, îmi place să scriu texte de acest gen, care să-i supere pe oligofreni şi să se atace. Nivelul civilizaţiei se vede în primul rând după modul în care sunt trataţi bătrânii? Prietene, ai fumat ceva? O arzi pe pastile? Mai citeşte o dată fraza asta şi o să vezi cât de tâmpit eşti.

   Nu mai are rost să continui, eşti mult prea prost ca să-mi irosesc energia pe unul ca tine.

  • Traian Traian 16.08.2014

   Uite unde era ideologul, aparatorul lumini. Mai du-te ma in pula mea ca are dreptate. Si eu am bunici da nu sunt asa dusi cu capu ca altii. Sunt unii care chiar ar avea nevoie de cineva care sa aiba grija de ei si sa nu-i mai lase singuri atata timp…

 4. Kewa Kewa 16.08.2014

  Lol, muncesti la stat dar iti permiti sa spui ca ei nu exista. Buna asta!

  Eh, daca citeai mai mult decat coperta unei carti, pe langa faptul ca aveai o viziune normala asupra vietii, poate ai fi putut castiga un ban in plus. Asa, ramai si plimba-te cu RATB impreuna cu dusmanul tau de clasa – batranul. Totusi, iti recomand sa nu-l ataci prin autobuze – s-ar putea sa fi pocnit peste nas de catre un individ normal. Noi, astia cu mintea intreaga si care respectam batranul, nu toleram dezaxatii care sar la beregata celor fara ajutor – sociopatul trebuie dus la spital cu salvarea, nu lasat se plime liber cu autobuzul.

  Lasule!

  • Egocentric Egocentric 16.08.2014

   Băi, bolovane, ce legătură are ce fac eu în viaţa reală cu ce păreri am şi scriu pe un blog personal. Nu vezi că nu faci diferenţa dintre capră şi oaie? Şi eu, la rândul meu, pot să consider că ai o atitudinea unei târfe ieftine abuzată în copilărie, dar asta nu ar însemna că este neapărat adevărat, nu? Te agiţi mai rău ca o sticlă de Pepsi vorbind despre nişte lucruri e care nici nu le cunoşti de fapt. Acum chiar m-am convins că-ţi place să mănânci căcat şi la micul dejun.

   Habar nu ai cine sunt, unde lucrez sau ce fac în viaţa de zi cu zi, dar sari să ameninţi ca ultimul imbecil pe internet că o să-mi tragi una peste nas? Ştii, mereu mi-au plăcut tăntălăii incapabili de mai mult de atât, de ameninţări ieftine. Am întâlnit atât de mulţi ca tine, faţă în faţă, eu, şi mi-e jenă că trebuie să mai pierd timpul cu încă un idiot. Din experienţă îţi spun că cei care latră destul de mult, ajung să se trezească imediat cu o botniţă, pentru că nu sunt suficient de bărbaţi pentru a face mai mult decât atât. În acelaşi timp, nici capul nu îi ajută prea mult, este logic.

   Nu văd rostul în a explica unui redus mintal şi ignar despre ce sau câte cărţi am citit eu până acum, despre viziunea mea asupra lucrurilor despre care aleg să scriu, despre banii pe care-i câştig, despre meseria mea sau despre facultatea şi cursurile finalizate de-a lungul timpului. Într-adevăr, îmi plac foarte mult coperţile, dar şi ce este înăuntru, iar aici nu mă refer la poze. De asemenea, locul meu de muncă implică mult citit, scris şi o documentare temeinică înainte de fiecare activitate planificată. Dar ce îţi e şi cu ignoranţii ăştia care-şi dau cu părerea inutil.

   Despre educaţie nici nu mai încape vorba. Consider că, dacă este să mă pun la mintea ta, am mai multă decât ai tu împreună cu ai tăi cunoscuţi. Crezi că educaţia este direct proporţională cu ceea ce eu scriu aici? Mi-e milă de tine…

   În acelaşi timp, părerea mea, dacă este să mă iau după modul în care vorbeşti, e că eşti doar un copil bătrân care atunci când va ajunge la 60 de ani va dori să fie respectat, cu forţa, doar pentru că are părul alb. Respectul se câştigă, prietene, nu se obţine gratuit. Iar părul grizonat nu este dovada că acel cap este luminat în vreun fel sau că înăuntrul său sălăşluieşte inteligenţa în cele mai pure forme ale sale.

   Să atac în autobuz lumea. Chiar eşti grosolan. Dacă ar fi să atac pe cineva, atunci aş alege dobitocii înfumuraţi. Pe ăia da, cu cea mai mare plăcere. Chiar sunt curios cam cât testosteron ai în coaiele alea pe care le fâlfâi acum prin aer şi de ce te comporţi ca o căţea în călduri.

   Eu ştiu ce să-ţi spun? Nu am de unde să ştiu care dintre noi este mai curajos în viaţa reală şi care pe internet…

 5. Un batran Un batran 16.08.2014

  @Kewa ,Nu ai inteles nimic …

 6. Ursu Dumitru Ursu Dumitru 18.08.2014

  Citind diagonalicește prin comentarii , mi-am creat un gând că aștia care se revoltă impotriva ”regulii priorităților” expuse de Excesu de Ego nu au nimic de a face direct cu problema. Ești bătrîn , fii bătrîn, nimeni nu-ți interzice, dar cunoaște-ți locul și rostul acțiunilor tale. Se zice ca de ajungi bătrîn este un risc minor sa devii și înțelept ,apoi nu vă temeți stimați bătrîni să riscați ,comunismul a apus…

  • Egocentric Egocentric 18.08.2014

   A venit Ursu’ ca să pună punctul pe i 🙂

 7. Sergiu Sergiu 29.08.2014

  Si uite asa toate tramvaiele si autobuzele “e” pline la toate orele de oameni in varsta.

Leave a Reply

%d bloggers like this: